• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Ültetvény telepítés

 Ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv

 

Mikor van szükség ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv készítésére?

 

Ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv készítésére az előtt van szükség, mielőtt növénykultúrát telepítünk, a talajvédelmi tervezés segítséget nyújthat a telepítendő faj és fajta kiválasztásában is. A talajvédelmi terv kifejezetten fontos akkor, amikor támogatást kívánunk igénybe venni a telepítéshez, de a támogatás nélkül is van létjogosultsága egy talajvizsgálatnak, és az elemzésének. Ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi tervet kell készíteni, ha a telepítendő terület nagysága meghaladja az 1500m2-t szőlő és gyümölcs esetében, vagy az 500 m2-t bogyós gyümölcsű ültetvény esetében. Nem szabad elfelejteni, hogy az egyes fajok és fajták speciális talaj kémhatást, mésztartalmat vagy éppen tápanyagot igényelhetnek. Az egész telepítés kárba mehet, ha pl. kifejezetten mészkerülő fajt telepítünk, olyan területre, ahol a meszes alapkőzet a felszínre vagy annak közelébe került. Ilyenkor nem elegendő a többtíz éve készült talajtani térképek használata, hiszen azóta sok változás lehet a területünkön.

Miért hasznos a gazdálkodó számára, ha készül egy ilyen talajvédelmi terv?

Az ültetvénytelepítést megelőzően talajvédelmi terv segítségével a gazdálkodók sok bosszúságtól szabadulhatnak meg. Az ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi tervből fény derül a telepítendő terület általános talajtani tulajdonságaira. Ezek a tulajdonságok meghatározzák, hogy milyen fajok kedvelik az adott talajt. Amennyiben a termőréteg vastagsága, a talaj szerkezete tápanyag ellátottsága, kémiai tulajdonságai stb. nem megfelelő vagy nem optimális a telepítendő növény számára, akkor szükség van a talajjavítás módjának meghatározására is.

 

A Csernozjom Kft. vállalja ültetvénytelepítést megalapozó talajvédelmi terv készítését, melyhez ajánlatot a kapcsolat oldalon lévő elérhetőségeken kérhet.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.