• slide-1

 • slide-1

 • Üdvözöljük!

  A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Talajvédelem

A Föld jégmentes talajtakarója mindössze 13 milliárd hektár, amiből 3 % jó termékenységű, 6 % közepesen és 13 % gyengén termékeny. Ezen a 22 %-nyi területen termeljük meg az élelmiszerek 90 %-át. A maradék 78 %-on jelentős korlátokba ütközik a termelés, gyakran még a legeltetés is, így látható, hogy a termőtalaj korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás, amely védelme feltétlenül szükséges.

A több mint 7 milliárd ember ellátása érdekében az élelmiszertermelési szempontjából értékes talaj, így a talajvédelem az egész emberiség érdeke.

A talajok túlhasználása, nem megfelelő tápanyag utánpótlás, víz és szél általi talajpusztulás, a rossz minőségű öntözővizek használata, illetve az urbanizáció egyaránt veszélyeztetik a termőtalajokat.

2000-ben az Európai Unió országaiban átlagosan 8-9% nagyságú terület volt beépítve, amely arányfolyamatosan emelkedik, Belgiumban, Hollandiában és Dániában legnagyobb ez az arány, ott 16 és 20% közötti ez a beépített rész. Hazánkban az elmúlt 20 évben közel egy Csongrád-megyényi mezőgazdasági terület került lefedésre.

Becslések szerint világszerte évente! 20 millió tonna szemestermény vész el a víz által okozott talajpusztulásnak hatására, 20 milliárd tonna feltalaj távozik az óceánokba, amely megfelel 5–7 (egyesek szerint 12) millió hektár szántóterület elvesztésének. A Földön az összes, erózió által okozott kár mérték eléri az évi 400 milliárd dollárt.

 

Hazánkban a talajvédelmi intézkedések hiányában az erózió által lehordott humuszos feltalaj mennyiségét évi 80-110 km3-re becsülik (Balaton teljes térfogata 2-2,5 km3). Az összes mezőgazdasági területnek összesen egyharmadát, hazánk területének 25,3%-át, összesen 2 297 000 hektárt érintenek vízeróziós károk.

 

Végezetül, megfontolásul a Kedves Olvasó figyelmébe ajánlunk Stefanovits Pál akadémikus talajvédelmi tízparancsolatát:

 1. Ne foglalj el a természettől több és jobb termőföldet, mint ami okvetlen szükséges!
 2. Ne engedd, hogy a víz elrabolja a talajt a gondjaidra bízott területről!
 3. Ne hagyd, hogy a szél elhordja a földet!
 4. Feleslegesen ne taposd, ne tömörítsd a talajt!
 5. Csak annyi tápanyagot vigyél a talajba, amennyit a növény kíván!
 6. Csak jó vízzel öntözz, és csak annyival, amennyi kell!
 7. Ne keverj a talajba el nem bomló anyagot!
 8. Ne mérgezd a talaj élővilágát!
 9. Őrizd meg a talaj termékenységét, és ha lehet, még növeld tovább!
 10. Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!

 

Jelenleg talajvédelmi hatósági feladatokat megyei kormányhivatalok Agrárügyi Főosztálya vagy Növény és Talajvédelmi Osztálya vagy Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya végzi el. Honlapunkon a Hasznos információk lapon megtalálja a megyei kormányhivatalok talajvédelmi ügyintézéssel érintett osztályait, főosztályait.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.