• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Talajvédelmi beavatkozás

Talajvédelmi terv erózió elleni műszaki talajvédelmi beavatkozások megvalósításához

Az erózió elleni védekezés a lejtős területen gazdálkodók elemi érdeke, még akkor is, ha síkvidéki területen gazdálkodik, és van lejtős területe. Az erózió nem csak a dombvidéki területeket sújtja, hanem alföldi területeken is problémát jelenthet, igaz, ezek lokálisabban jelennek meg, nem annyira látványosak, mint dombvidéken.

Az eróziónak többféle megjelenési formája van, és elvileg létezik egy eróziómentes szakasz is, azonban az a gazdálkodó, akinek van szántóföldje, számíthat arra, hogy az erózió az ő területét érinteni fogja. Az esőcseppek ütőhatása (csepperózió) már számos negatív hatással lehet a talajra, talajszerkezet rontó hatású, így a minél hosszabb időn át történő talajtakarás az erózió egyik fontos gátja lehet.

Amennyiben 5% fölötti lejtőn folyik szántó művelés, ott már lehet számítani, hogy komolyabb eróziós károk is megjelennek, de 12 % fölötti lejtőn erre már jelentős esély van. Amennyiben ilyen területen szántó művelés folyik, ott érdemes elgondolkodni az erózió elleni műszaki beavatkozások vagy létesítmények bevezetésén, alkalmazásán.

Ilyen műszaki talajvédelmi létesítmények pl. a teraszok, a sáncok, az övárkok és a vízmosáskötések. Ezek gyakoriságát/sűrűségét, méreteit erózió elleni műszaki talajvédelmi beavatkozások megvalósításához talajvédelmi terv alapján az engedélyezési tervben kell meghatározni.

Talajvédelmi terv erózió elleni műszaki talajvédelmi beavatkozások megvalósítása során a talaj és sekély földtani közeg geotechnikai –talajmechanikai értékelését, illetve talajfizikai vizsgálatokat kell elvégezni. A vizsgálatok alapján határozható meg a talajrétegek erózióval szembeni ellenálló képessége.

A tervezett műszaki megoldás függvényében az engedélyezési tervek megalapozását biztosító talajvédelmi terv készítésekor a vonatkozó tartalmi követelményeket kell figyelembe venni.

A témában további kérdéseit felteheti, vagy ajánlatot kérhet talajvédelmi terv készítésére a kapcsolat oldalon lévő elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.