• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Öntözési talajvédelmi terv

Öntözési talajvédelmi terv

 

Az öntözés segítségével a talaj termelékenységét, növénytermesztés biztonságát szeretnénk növelni, hiszen szárazság esetén, víz nélkül nehezen vagy alig táródnak fel a növények számára elérhető tápanyagok. Az öntözéses gazdálkodás során a folyamatos vízutánpótlás a termesztés technológia szerves része, amely nem keverendő össze a száraz gazdálkodásba sorolható vízpótló öntözéssel. Mivel fontos, hogy az öntözés ne rontsa a talajok minőségét, öntözési talajvédelmi terv készítése szükséges.

Öntözési talajvédelmi tervezés során vizsgálni kell, hogy olyan anyagok (pl. sók) ne kerüljenek az öntözővízzel a mezőgazdasági területre, amelyek a növényekre kedvezőtlen hatásúak lehetnek, és bejuttatásukkal a talajban, talajvízben szennyezést okozhatnak. Éppen ezért fontos a talajnak és az öntözővíznek is a vizsgálata, öntözési normák megállapítása.

Öntözési talajvédelmi terv készítése során értékelni kell a talajvíz, öntözővíz minőségét is, mivel a nem megfelelő, nem kielégítően kezelt öntözővíz, különösen mikroöntözési módok (csepegtető, mikroszórófejes) esetében eltömődést okozhatnak az öntöző rendszerben, amely eltömődés, megváltozott szóráskép jelentősen ronthatja a termelékenységünket.

Öntözési talajvédelmi terveket a 90/2008 FVM rendelet alapján legalább 5 évente felül kell vizsgálni ellenőrző vizsgálatokat tartalmazó talajvédelmi terv keretében.

A Csernozjom Kft. vállalja Öntözési talajvédelmi terv készítését, talaj és talajvíz, öntözővíz laboratóriumi vizsgálatát egyaránt.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.