• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

Szennyvíz, szennyvíziszap kihelyezés

Szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználását megalapozó talajvédelmi terv

 

A szennyvíz és a szennyvíziszap mezőgazdasági területen történő felhasználását külön jogszabály az 50/2001 Korm. rendelet rögzíti. A szennyvíz és a szennyvíziszap mezőgazdasági területen történő felhasználása körültekintést igényel. A szennyvizek, szennyvíziszapok mezőgazdasági célú felhasználása során a talajvédelmi szempontokon túlmenően a humán- vagy közegészségügyi és környezetvédelmi, elsősorban felszín alatti víz és földtani közeg védelmi szempontokat is figyelembe kell venni. Mind a szennyvíz, mind pedig a szennyvíziszap térbeli kihelyezésének jelentős korlátai vannak, hiszen utaktól, településektől és felszíni vizektől is legalább 100-500 m-es védőtávolságot kell tartani. A térbeli korlátokon kívül időbeli korlátokkal is kell számolni, mivel szennyvizek, hígtrágyák, szennyvíziszapok október 30- és február 15 között nem juttathatóak ki mezőgazdasági területre.

A szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználását megalapozó talajvédelmi terv keretében a talajról és a szennyvízről, szennyvíziszapról, illetve a talajvízről is részletes laboratóriumi elemzés készíttetése szükséges, amely vizsgálatok magukba foglalják az általános talajtani paramétereket, nehézfémek, általános vízkémiai jellemzők koncentrációját, humán patogének (pl. Coli baktériumok, bélférgek) jelenlétét egyaránt.

A szennyvíz és a szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása során figyelembe kell venni a talaj vízgazdálkodási tulajdonságait, illetve kihelyezésre kijelölt terület nitrát érzékenységi besorolását egyaránt.

A fentiekből következik, hogy a szennyvíz és a szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása körültekintést igényel, számos szakhatóság (ÁNTSZ, KTF, VF) bevonása indokolt, így az engedélyeztetési eljárás legalább 3 hónapot veszi igénybe, amellyel már a munkálatok megkezdésekor is számolni kell.

Szennyvíz, szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználását megalapozó talajvédelmi terveket a 90/2008 FVM rendelet alapján legalább 5 évente felül kell vizsgálni ellenőrző vizsgálatokat tartalmazó talajvédelmi terv keretében.

 

Szennyvíziszap kijuttatáshoz szükséges talajvédelmi terv készítésére vonatkozó ajánlatunkhoz keressen elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.