• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

NATURA2000 hatásbecslés

Az Európai Unióban a drámai mértékű természetpusztulás megállításának és a biológiai sokféleség megőrzésének érdekében több intézkedés is elfogadásra került.

A legfontosabb Európai Uniós eszköz a Natura 2000 hálózat, amely a Natura 2000 az Európai Közösség tagállamai által meghatározott, egységes szempontrendszer szerint javasolt és kijelölt, szükséges nagyságú és elhelyezkedésű, európai jelentőségű természeti területek ökológiai hálózata. A Natura 2000 hálózat a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül hivatott biztosítani a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárulni a kedvező természetvédelmi helyzet fenntartásához, illetve helyreállításához.

Az Európai Unió területének 17% a Natura 2000 hálózat része, míg Magyarország területének 21%-a. Mindazon beruházás során, amely Natura 2000 státuszú területen, vagy annak közvetlen környezetében található és a beruházásnak jelentős környezeti hatása lehet a védettséget élvező területre Natura hatásbecslést kell végezni. A Natura hatásbecslési dokumentációt élővilág-védelmi és tájvédelmi szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő végezheti. A Natura hatásbecslési dokumentáció alapján a hatásbecslést területileg illetékes Környezetvédelmi Hatóság végzi.

A Natura hatásbecslési dokumentáció formai és tartalmi követelményeit a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet rögzíti. A hatásbecslési dokumentációban szükséges bemutatni a tervezett beruházás hatásait a Natura 2000 kijelölés alapjául szolgáló jelölő fajokra (növény és állatfajok). A beruházás természeti társadalmi és gazdasági vonatkozásait, illetve az esetleges természeti terhelés miatti tervezett kompenzációs intézkedéseket egyaránt.

 

A témával kapcsolatos további kérdése esetén vagy ajánlatukhoz keressen elérhetőségeinken.

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.