• slide-1

  • slide-1

  • Üdvözöljük!

    A Csernozjom Kft. honlapján természetvédelemmel és talajvédelemmel kapcsolatos információkat talál.

III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 2019

2019.06.06.                                                III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 

 

 

 

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow 2019. május 23-24-én került megrendezésre Mezőfalván, a Mezőfalvai Zrt. 60 hektáros területén, ahol a két nap alatt rekordszámú, húszezernél is több látogató jelent meg. A kiállításon részt vevő cégek olyan termékeket és szolgáltatásokat kínáltak a gazdálkodók számára, amelyek hozzásegíthetik őket a minél eredményesebb gazdálkodói tevékenység elvégzéséhez.

A bemutató parcellák területén egy közel 25 méter hosszú talajszelvény is kialakításra került, ahol az érdeklődők megtekinthették a talajművelő eszközök munkamélységét, illetve betekintést nyerhettek a talaj mélyebb rétegeibe is. A szelvényben talajtani szakértők, köztük a Csernozjom Kft. szakértői is, bemutatták a talajban lezajló folyamatokat, esetleges agrotechnikai hibákat, kémhatásviszonyokat, amik alapvetően meghatározzák a talaj termőképességét, vízháztartását. 

Rengeteg érdeklődő tekintette meg a talajszelvényt, szakértőinknek folyamatos kérdéseket tettek fel a gazdálkodók a talajművelési gyakorlatokról, a tápanyag-utánpótlásról és a talajvizsgálati eredmények értelmezéséről. A két nap alatt világossá vált, hogy sokak számára a talaj és a talajban lezajlódó folyamatok még mindig tartogatnak meglepetéseket, azonban a gazdák egyre inkább törekednek megismerni azt, hogy pontosan mi van a lábuk alatt. A talaj ugyanis nem csupán a termesztett növények homogén termőközege, kialakulásában évszázadok különböző kémiai, fizikai és biológiai folyamatai játszottak és játszanak a mai napig is szerepet.

A Csernozjom Kft. a talajszelvény területéről három héttel korábban végzett talajminta vételezést, mely során három pontból fúróval vettünk mintát négy mélységből (0-20 cm, 20-40 cm, 40-60 cm, 60-80 cm), továbbá két mélységből vettünk átlagmintát, átló mentén vett részmintákból. A mintákat laboratóriumban (EUROFINS-ÖkoLabor Kft.), illetve az AgroCares szkennerrel is megvizsgáltuk.

A NAK Szántóföldi Napok alatt az érdeklődők kipróbálhatták az AgroCares szkennert, amellyel azonnali, helyszíni talajvizsgálat végezhető, és amely így jól használható például a különböző talajfoltok lehatárolására, zónatérképek készítésére.

Mezőfalván került sor a Szántóföldi Napok keretein belül a „NAKAdémia – Hogy a földünk termő legyen” című rendezvény 2019. évi utolsó állomására, ahol a Csernozjom Kft. talajvédelmi szakértője ismételten a precíz talajmintavétel fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét.

A növénytermesztés egyik legfontosabb feltétele a harmonikus növény-talaj kapcsolat megteremtése. Ehhez nem pusztán a termesztett növények igényeit, hanem a termőtalajok tulajdonságait is meg kell ismerni, amihez azonban kevésnek bizonyul az ötévente kötelező öt hektáronkénti talajvizsgálat, mivel egyes talajparaméterek (pl. kémhatás) akár egy éven belül is jelentős mértékben változhatnak. A NAK Szántóföldi Napok talajszelvényének egyik fő üzenete talán az, hogy ismerjük meg talajainkat és kövessük nyomon a vegetáció alatt is a talajban bekövetkező változásokat, hogy azokra időben képesek legyünk reagálni.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

2019.03.08.                                                    Bejártuk az országot a NAKAdémiával!

 

 

 

 

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2019-ben is elindította ingyenes szakmai fórumsorozatát, melyet az elmúlt évben NAKAdémia néven már megismerhették a gazdálkodók, szaktanácsadók. 2018-ban a „Humusz a termőföld lelke” címmel a fórumsorozat központi témája volt a termőföld termőképességét biztosító szervesanyag-tartalom, élővilág, szerkezetesség megőrzésének fontossága, amelyek igen fontos szerepet játszanak a szélsőséges időjárás okozta stresszhelyzetek csökkentésében, és ez által a gazdaságosabb termelés biztosításában.

 

 

 

 

Ebben az évben a „NAKAdémia – Hogy a földünk termő legyen” című rendezvény megnevezése is jelzi, hogy februárban ismét a talaj, a termőföld minőségi védelme marad fókuszban. A szakmai fórumsorozat idén öt helyszínen került megrendezésre: Szombathely, Komárom, Tarcal, Kaposvár, Hajdúböszörmény. Az előadások rámutattak a helyes mintavétel fontosságára, a precíz tápanyag-gazdálkodás lehetőségére, a talaj szerkezetességének, kémhatásának megfelelő fenntartási, javítási lehetőségeire, mely helyes gazdálkodási gyakorlatok természetesen visszahatnak a tápanyag és vízmegőrzés lehetőségére, ezáltal az optimális terméseredmények elérésére. A rendezvény folytatódik, a következő állomás Mezőfalva, a III. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow rendezvény helyszíne lesz.  

 

 

 

 

 

A Csernozjom Kft. tápanyag-gazdálkodási szakértője a precíz talajmintavételről tartott előadást, amelyben kihangsúlyozta, hogy a talajvizsgálatok tekintetében a legnagyobb hibaforrás a minta reprezentativitásában rejlik. Hiába tudunk ugyanis a laboratóriumban analitikai pontossággal meghatározni egy-egy tápelemet, ha az 5 hektáros tábláról vett egyetlen talajmintát nem szakszerűen vesszük, és a minta tényleges reprezentativitása szakszerű mintavétel esetében is kérdéses. Átlagmintát ugyanis csak egységes, homogén területről ajánlott venni, és 5 hektáros területen belül is előfordulhatnak talajfoltok, amelyeket javasolt külön kezelni, mivel ezek a zónák jellemzően eltérő talajtulajdonságokkal rendelkeznek. Az előadó kiemelte továbbá, hogy hatékony tápanyag-utánpótlás a talajállapot részletes ismerete nélkül nem végezhető, és ehhez nem elegendő öt évente vizsgálni a talajainkat, mivel egyes paraméterek akár egy éven belül is megváltozhatnak. Az időben elvégzett, azonnali eredményt adó talajvizsgálati módszerek segítik a termelőt a gyors döntéshozásban, hiszen a hiánytünetek megjelenésekor sokszor már késő a tápanyag-utánpótlás elvégzése, akár talajon, akár lombtrágya alkalmazásával.

 

 

 

 

 

A gazdák számára a gyors döntéshozásban nyújthat segítséget az AgroCares talajszkenner a helyszínen is elvégezhető talajvizsgálattal, azonnali eredményközlésével

 

A Csernozjom Kft. - az AgroCares magyarországi képviselőjeként - az előadások során az új szenzoros mérési lehetőségek gyakorlati alkalmazhatóságát is bemutatta. Az érdeklődőknek lehetőségük volt kézbe venni, kipróbálni az AgroCares talajszkennerét, és amennyiben hoztak talajmintát, alkalmuk volt helyben talajvizsgálatot is végezni vele.

További információk a szkennerrel kapcsolatban a www.talajszken.hu oldalon megtalálhatók.

 

 

 

 

 

Az egyes témákban elhangzott előadások anyagai a következő linken elérhetők: http://www.nak.hu/agazati-hirek/mezogazdasag/146-novenytermesztes/98961-nakademia-fokuszban-a-termofold-minosegi-vedelme

 

 

A cégcsoport további tagjai:

GEO-SIVO Kft.

GEO-SIVO Kft.

Környezetvédelmi tanácsadás, engedélyeztetés, műszeres mérés,  környezetvédelmi megbízotti feladatok ellátása, előzetes vizsgálatok, felülvizsgálatok elvégzése, jogi tanácsadás

 

 

Abiotika Bt.

Abiotika Bt.

Vidékfejlesztési, EU-s projektfejlesztési szakértői, és államigazgatási tanácsadói tevékenység.